GLAS! / THE VOICE!

ZA pobedu evropske politike koja je jedini garant slobode, demokratije i individualizma.
PROTIV ekstremizma, izolacije, nasilja i mržnje.
ZA sopstveni stav, sopstveno uverenje, bez kompromisa sa suštinom.
ZA etiku odgovornosti.

Naši preci imali su svoje šanse, i svoje nesreće, naša deca će stvarati svoje šanse, i svoju sreću. Mi se danas borimo svako za sebe. Time i za naše pretke, time i za našu decu. Ali prvo za sebe.
Da se ne obaziremo na zastupljenost u Narodnoj skupštini koja je postala poprište političkog nasilja i neodgovornosti. Da zaključimo regionalne saveze s bliskim susedskim političkim organizacijama.

Glasati po savesti bi značilo glasati za ono što vi smatrate da je dobro. Bez obzira da na vaša očekivanja da li ćete biti u većini ili ćete ostati u manjini. Dakle, ne kalkulišući o tome kako će glasati svi ostali. Samo tako može da se utvrdi tzv. narodna volja. Samo tako je vaš glas odgovoran, jer se samo to i traži od vas kao građanina. Ne postoji bačeni glas. Njega su izmislili političari manjeg zla i pobornici status quo-a.<br><br> Političari će onda u svojoj želji da budu uspešni, kalkulisati i podešavati svoje ponašanje prema ukupnom zbiru i rezultanti tih pojedinačnih mišljenja, volja i odluka, ali ni oni to ne mogu da čine, ako ta lična i pojedinačna mišljenja nisu jasno izražena. Niti je iko odgovoran za to kako će biti tumačen njegov savesni izbor, kako on može biti upotrebljen u datim okolnostima. Jer ni okolnostima se ne može robovati, i same okolnosti se nekad moraju menjati. U protivnom te okolnosti postaju naš fatum. Političar možda mora nekad da bude pragmatičan, birač to ne sme da bude, jer gubi svojstvo birača i postaje i sam političar. Razvijeno demokratsko društvo, kao složeni sistem, počiva na diferencijaciji i poštovanju uloga..

Srdja Popović