Milosevicu NIJE moglo da se sudi ovde

Milosevicu NIJE moglo da se sudi ovde.

Milosevic je MORAO da bude transferovan Tribunalu.
1. Tog davnog proleca 2001. u Srbiji skoro da nisu postojali ni pravni sistem ni pravosudje. Zakoni su bili losi i/ili neuskladjeni sa novim, i svetskim i domacim politickim (ratnim i poratnim) okolnostima. Setite se kakvi su bili drzava i rezim '90ih, odakle pomisao da su propisi bili bolji?
2. Krivicno-pravna nadleznost za teska krivicna dela je bila podeljena izmedju saveznih (SR Jugoslavija) i republickih (Srbija) organa, tj. krivicnih zakona SRJ i SRB. Vecina zlocina za koje je Slobodan Milosevic mogao/morao da bude optuzen bila je regulisana saveznim zakonima. Jel da crtam ko je tada bio sef, a ko ministri i funkcioneri savezne drzave, a sta je i kako bilo na republickom nivou?
3. Od kraja 1991. do osnivanja Tribunala '93/'94, Milosevic&co su bar 100 puta upozoravani da svet zna za ratne zlocine koje cine formacije povezane sa drzavom Srbijom. Ko god se iz medjunarodne zajednice bavio "nasim" ratovima, trazio je da se zlocini zaustave, a pocinici kazne. Al jok....rezim se standardno pravio blesav i ignorisao apele.

4. Obaveza saradnje s Tribunalom proistice iz odredbi Povelje UN, kao i clanstva u UN. Iako je '90ih status SRJ u UN bio formalno-pravno komplikovan, postojala je i komunikacija i saradnja po brojnim osnovama.. Oktobra 2000. SRJ se zvanicno "uclanila" u UN, i tako definitivno i za sva vremena pristala da postuje Povelju i sve odluke organa UN. (Ako neko ima sumnje da li, zbog statusa SRJ u UN, rezolucije Saveta bezbednosti iz '90ih "vaze", podseticu da je ona famozna 1244 usvojena 1999.)
5. Od kad je Tribunal postao operativan 1995, pa do juna 2001. kad je SM transferovan, u Srbiji je odrzano jedno jedino sudjenje za ratne zlocine (a i to bolje da nije, jer je od dva optuzena paramilitarca radikala za 17 zrtava, ranjavanje i silovanje jedan dobio 10 godina, a drugi proglasen neuracunljivim). Bilo je i par kao "istraga" (pisala sam vec o npr Strpcima), al bez ikakvog pravosudnog epiloga.
6. Tribunal nije (bio) nikakav "strani" sud (pa da postoji problem sa izrucivanjem, kao sto vas lazu....godinama). Tribunal je medjunarodna pravosudna institucije, formirana od strane organa UN. Posto smo "mi" (SFRJ/SRJ/SCG/SRB) bili/jesmo clanica UN, to je i "nas" sud. I zato nisu bila u pitanju "izrucenja", vec "transferi".
7. U pravu se ne bira, nit moze da se birka koje obavezujuce propise hoces, a koje eto, bas neces da postujes. Mislim, moze to neko vreme, al kad-tad budes uhvacen, pa platis.
8. Priznajem da jeste gadno kad si iz drzave cijem je drzavnom vrhu medjunarodni sud morao da sudi za zlodela. Al kad mi padne tesko, obrnem igricu - mnogo je gadnije sto je taj "vrh" pocinio sva ta, normalnom umu nepojmljiva zla.
9. Kadgod se javnost uzbuni na ove teme, meni navrnu uspomene na par paradigmaticnih primera za tvrdnje iz pocetnog tvita.

Tuzno i ruzno je sto zalioci zbog "nacionalne sramote da stranci sude nasim ljudima", tj bacaci kamena i na Tribunal, i na sve nas koji razumemo i podrzavamo njegov rad, makar ne pamte kako su prosla npr sudjenja Kertesu i M.Markovic..kad su vec zaboravili zle dane i ne kapiraju siri kontekst.Uostalom, sestre i braco, ajd otvorite neke skorasnje novine, pa nadjite neki zlocin zbog cijeg razresenja ste zadovoljni i ponosni na "nase" drzavne i pravosudne organe.

Summa summarum, pliz psssssssst, prilicno smo dobro prosli kakvi smo.