SAOPŠTENJE o ruskom medijskom uticaju u Srbiji

#GLAS pozdravlja izjave i napore specijalnog izaslanika Stejt Departmenta Džejmsa Rubina za značajnije suzbijanje i početak sankcionisanja zahuktalih operacija propagande mašinerije Kremlja na Zapadnom Balkanu. U Srbiji, Sputnik i Russia Today predstavljaju ogoljenu produženu ruku ruske države i tajnih službi, namenjenu isključivo za destabilizaciju političkih prilika u zemljama regiona.

Nažalost, medijski prostor Srbije je apostrofiran u izveštajima američkog izaslanika kao posebno opasan, i za sebe i za okolinu, i kao takav teško je zloupotrebljen je od strane jedne novinarske porodice, koje rukovode tim psedomedijima finansiranim iz Putinovog aparata. Očekujemo da će ovi izveštaji, kroz memorandume upućene vladama zemalja Zapadnog Balkana i nadležnim regulatornim telima, postati dostupni i široj javnosti u Srbiji i podići svest o neprihvatljivosti takvog stanja i uticaja ovih medijskih ispostava ruske propagande na javnost.

Očekujemo da se bez oklevanja uvedu fokusirane i personalizovane sankcije prema osobama i praksama koje su uključene u sponzorisane dezinformacije koje plasira ruska država. Zahtevamo ograničavanje distibucije takvih dezinformacija preko medijskih platformi, jer se sa narativima iz ratnih devedestih godina sa kojima nastupaju Sputnjik i RT u svom izveštavanju, ne može doći do napretka ka pomirenju i boljoj budućnosti svih u ovom delu Evrope.


Glas