Saopštenje

GLAS pozdravlja prvostepene osuđujuće presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću izrečene 30.6. u Rezidualnom mehanizmu Haškog tribunala, za pomaganje i podržavanje zločina počinjenjih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u ratovima na tlu prethodne Jugoslavije 1991-1995, u nadi da će ova presuda doneti, iako zakasnelo, izvesno zadovoljenje žrtvama tih zločina i njihovim porodicama.

GLAS naglašava značaj sudski utvrđenog postojanja udruženog zločinačkog poduhvata van teritorije Srbije, u koji su, pored ostalih visokih drzavnih funkcionera, bili uključeni i Stanišić i Simatović, a na čijem je čelu bio Slobodan Milošević koji nije dočekao da ova presuda bude izrečena njemu. Imajući u vidu da su žrtve ovog zločinačkog udruživanja, pored pripadnika susednih naroda, i neposredno i posredno do današnjih dana i građani Srbije, GLAS očekuje da ova presuda međunarodnog suda bude obavezujuća smernica za utvrdjivanje odgovornosti pred domaćim sudovima ostalih počinilaca brojnih nerasvetljenih zločina iz tog perioda i obelodanjivanje njihove političke pozadine.

GLAS očekuje od svih političkih aktera u Srbiji da razumeju i prihvate presude Haškog tribunala i utvrđenu moralnu odgovornost koju nam je u nasleđe ostavio Slobodan Milošević i njegovi ratni lordovi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i da na njoj, zajedno sa našim susedima, izgradimo kulturu sećanja, pomirenja i novog zajedništva i solidarnosti na Balkanu.