Povodom govora Aleksandra Vučića na GSUN

GLAS ukazuje na neprimereno dug autoviktimizirajući govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održan u generalnoj debati na 78. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku. Činjenica da je govor predsednika Srbije trajao gotovo dvostruko duže od govora predsednika Ukrajine, govori o ponovnom Vučićevom nerazumevanju pada Berlinskog zida, tj. političkog trenutka i prioriteta sa kojima se svet suočava u punom jeku ratne agresije Rusije na Ukrajinu. Za Vučića nepravde u svetu počinju 2008. godine proglašenjem i međunarodnom podrškom nezavisnosti Kosova, čime se neposredno uključio u propagandu Moskve, zaboravljajući 130000 žrtava i milion raseljenih u prethodnim ratovima van Srbije, a u kojima je ona presudno učestvovala.

U svom nastupu Vučič je potvrdio duboke korene politike Srbije u narativima starim 24 godine, iz vremena kriminalnog režima Slobodana Miloševića i odsustvo bilo kakve refleksije i pijeteta za smrti, patnje i razaranja koje je ta politka proizvela na tlu bivše Jugoslavije. Poput Miloševića, Vučić je nazvao brutalnim lažima dokazane činjenice o vojnoj, paravojnoj i policijskoj torturi nad građanima Kosova, koja je odnela 10000 civilnih žrtava, a za koje su dokazi isplivavali i iskopavani godinama nakon NATO intervencije. Poput Miloševića, Vučić je nazvao brutalnim lažima dokazane činjenice o vojnoj, paravojnoj i policijskoj torturi nad građanima Kosova, koja je odnela 10000 civilnih žrtava, a za koje su dokazi isplivavali i iskopavani godinama nakon NATO intervencije.

Izneo je i ogoljenu laž o „više hiljada“ žrtava NATO intervencije 1999, iako jedini postojeći registar sadrži manje od 500 imena srpskih civilnih i vojnih žrtava. Istoveremeno, na Kosovu je u toku NATO intervencije od odmazde srpskih snaga stradalo preko 6000 albanskih civila. Glas još jednom konstatuje da politika Aleksandra Vučića ostavlja Srbiju i njene građane duboko zakopane u posttraumatski sindrom izgubljenih ratova, koji im ne dozvoljava da iskorače i izgrade moderno, inkluzivno, otvoreno, integrativno i prosperitetno evropsko društvo.


Glas