SAOPŠTENJE

GLAS najoštrije osuđuje teroristički napad ekstremista u selu Banjska na severu Kosova, u kome je ubijen jedan i povređena dva pripadnika kosovskih policijskih snaga. GLAS izražava najdublje saučešće porodici poginulog policajca. GLAS upozorava da je ovaj teroristički čin odgovara namerama Vučića i njegovih kriminalnih struktura na severu Kosova da čitavu srpsku zajednicu pretvore u taoce, glinene golubove i nove žrtve poražene politike Slobodana Miloševića iz 1999, koju je Vučić upravo zastupao u UN.

GLAS se zalaže za što hitnije sprovođenje evropskog plana za Kosovo koji podrazumeva de facto priznanje Republike Kosovo i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na severu, u skladu sa Ustavom Kosova. Nužno je hitno zaustavljanje eskalacije nasilja i sprečavanje šireg oružanog sukoba, koji u ovom trenutku odgovara samo režimu Aleksandra Vučića i njegovom nalogodavcu u Kremlju.

Pozivamo SAD, EU i NATO da obezbede sprovođenje sporazuma kroz jasne i nedvosmislene poteze i akcije. Podrška faktoru nestabilnosti pod kontrolom Moskve na Zapadnom Balkanu mora prestati odmah inače će se spirala nasilja nesmetano odvijati u neželjenom pravcu.


Glas