SAOPŠTENJE

GLAS - The VOICE i GDF snažno podržavaju zajedničku izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona, kancelara Nemačke Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni, u kojoj pozivaju Srbiju na de facto priznanje Kosova i Kosovo na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Pozdravljamo liderstvo vodećih zemalja EU u isticanju jasnih principa za nastavak dijaloga i rešenost Makrona, Šulca i Meloni da prekinu politiku popuštanja pokušajima destabilizacije Balkana i otvaranja novog kriznog žarišta u Evropi, za račun i u interesu Putinove agresije na slobodni svet.

Upozoravamo da je, u svetlu narastajuće globalne nestabilnosti, ovo izvesno poslednji poziv Srbiji, sa najvažnijih evropskih adresa, da prihvati pruženu ruku prijateljstva i tihu aboliciju za jasnu podršku i sumnjive implikacije u teroristički napad u Banjskoj 24.9.2023. Srbima sa Kosova ovaj poziv donosi priliku da, u najpovoljnijoj mogućoj poziciji, zauzmu dostojan i konstruktivan položaj u kosovskom društvu, umesto služenja kompleksima i kukavičluku političkog Beograda da prizna poraz Ćosićevog i Miloševićevog memorandumskog centralizma.

Ovo je možda poslednja prilika da odbacimo mitomansku politiku kojom nas srpske politicke elite drže u mraku autokratije i sačuvamo minimum dostojanstva. Svaki problem društva, loš kvalitet života većine građana Srbije, prikriva se “borbom” za teritoriju koja je izgubljena u ratu 1999. godine i lažnom brigom za građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu. Rešavanjem zamrznutog konflikta dobijamo priliku da se bavimo sopstvenim društvom I rešavamo realne probleme. Dobijamo priliku da se borimo za transformaciju nakaradnog korumpiranog sistema u sistem u kome funkcionišu institucije, u kome samovolja pojedinca ili interesne grupe neće moći da navlada interes građana.


Glas i GDF